Energi og Klima
Energi og Klima
Rogaland er i ferd med å bli episenteret for det grønne skiftet i Norge. Dette med utgangspunkt i 120 års stolt vannkrafthistorie, og posisjonen som vertskapsfylke for en verdensledende olje- gas- og maritim næring.
Rogaland Arbeiderparti skal jobbe for å opprettholde norsk sokkels konkurranseevne, slik at Rogaland forblir et attraktivt investeringsområde for norsk og internasjonal olje- og gassindustri og maritim næring. Dette har lagt grunnlaget for nye vekstnæringer som havvind og solenergi, og vil gi grunnlag for utvikling av mineralindustri på land og på havbunnen, CCS/CCU (Karbonfangst-, lagring og bruk), samt produksjon av hydrogen og ammoniakk.
Oljedirektoratet og Petroleumstilsynet bør utvikles til et sokkeldirektorat og Sjøfartsdirektoratet bør utvikles til et havdirektorat. Dette fordi det i fremtiden vil komme nye oppgaver knyttet til norsk sokkel og norsk aktivitet i egne havområder og internasjonalt. Dette vil være for eksempel innenfor datasikkerhet, havvind, bølgekraft, solenergi, havbruk og mineralutvinning. Samtidig vil det være naturlig å se på om rådgivende og forvaltningsmessige oppgaver samt tilsynsoppgaver bør overføres fra andre direktorater til et nytt sokkedirektorat og et nytt havdirektorat. Dette for å effektivisere og styrke det offentlige tjenestetilbudet overfor brukerne.
Rogaland vil, i samarbeid med statlige myndigheter, jobbe for å:- Sikre et stabilt, høyt aktivitetsnivå på norsk sokkel.- Sikre tilgang på attraktive leteområder.
- Sikre tilgang på tilstrekkelige lisenser for lagring av CO2 på norsk sokkel.
- Styrke arbeidet med å utvikle kommersielt bærekraftige løsninger for fangst, lagring og utnyttelse av CO2 (CCS og CCU).
- Sikre stabilitet i offshorenæringen ved å pålegge nødvendig plugging av brønner i perioder med lavkonjunktur.
- Sikre og være en pådriver for en storstilt utbygging av fast og flytende havvind i områdene Sørlige Nordsjø 2 og Utsira Nord snarest mulig. Utbyggingen må legges opp på en måte som sikrer omfattende bidrag fra lokal leverandørindustri.
- Raskt åpne nye områder for havvind. Kystnære havparker må etableres i sameksistens med eksisterende havnæringer, og en betydelig del av verdiskapingen må tilfalle lokalsamfunnene.
- I løpet av valgperioden få en investeringsbeslutning for et industrielt anlegg for blå hydrogenproduksjon fra naturgass med CCS/CCU i Rogaland.
- Innen 2030 få en investeringsbeslutning for et pilotanlegg for hydrogenproduksjon knyttet til havvind.
- Bidra til økt produksjon av solenergi og bølgekraft.
- Legge til rette for produksjon av blå hydrogen på de stedene forutsetningene er best, for eksempel Kårstø.
- Etablere industriprosjekter knyttet til utvikling av grønt hydrogen, spesielt der det finnes inneklemt energi
- Etablere infrastruktur for fylling av hydrogen, metanol og ammoniakk.
- Etablere storskala produksjon av ammoniakk, med tilhørende infrastruktur for fylling.
- Bygge opp en komplett verdikjede for batteriproduksjon. Dette inkluderer råmaterialer, komponenter, utnyttelse, innsamling og resirkulering.
- Sikre at Rogaland forblir i front innen forskning, utprøving og utrulling av autonome busser, båter, skip, landbruksmaskiner og annen maskinpark.
- Etablere flere ordninger som stimulerer til energieffektivisering og som skaper bevissthet om forbruket av energi. Vi må utnytte lokale ressurser til fornybar energiproduksjon, som for eksempel biogass.
- Bygge ut strømnettet til viktige industriområder.
- Gjennom ENOVA, øke støtten og gjøre det lettere å iverksette tiltak for energieffektivisering for husholdninger og bedrifter.
- Bidra til at ny teknologi tas i bruk for å utnytte kapasiteten i strømnettet bedre.
- Videreføre nettolønnsordningen.
- Videreutvikle Sjøfartsdirektoratet til et havdirektorat.
- Videreutvikle Oljedirektoratet og Petroleumstilsynet til et sokkeldirektorat.